Може би сте чували за козметични продукти с пептиди – съставка,

...
Може би сте чували за козметични продукти с пептиди – съставка,
Коментари Харесай

Ползата от пептиди в грижата за кожата: всичко, което трябва да знаете

Може би сте чували за козметични артикули с пептиди – съставна част, която се бори с преждевременното стареене. Наричани още полипептиди, те се срещат естествено в кожата, само че също по този начин са включени в доста артикули за грижа за кожата - и има основателна причина за това.

Какво съставляват пептидите?
Пептидите са къси вериги от аминокиселини, които построяват избрани протеини, нужни на кожата. Те имат доста преимущества, като оказват помощ в битката с фините линии и бръчките, защищават кожата от ултравиолетови (UV) увреждания, лекуват акне и рани.

▶ 

В продуктите за грижа за кожата пептидите спомагат за увеличение на производството на колаген и еластичността. Колагенът е протеин, който спомага за построяването на вашата кожа, кости и хрущяли.

 жена лице кожа iStock

Вашето тяло създава колаген естествено. Но с течение на времето производството му понижава, което може да накара кожата да наподобява по-набръчкана и по-малко равномерна и блестяща.

Колагенът е формиран от три полипептидни вериги, тъй че прибавянето на още пептиди може да подтиква кожата ви да създава колаген. А повече колаген води до по-стегната и по-млада кожа.

„ Много пептиди са задоволително дребни, с цел да обхванат в кожата “, изяснява доктор Блеър Мърфи-Роуз, клиничен инструктор по дерматология в Медицинския лицей Weill Cornell, пред уеб страницата Health.

▶   

С други думи, пептидите имат по-дълбоко влияние от формулите за грижа за кожата, които употребяват огромни молекули и просто остават на повърхността на кожата.

Пептидите, открити в доста артикули за грижа за кожата, могат да оказват помощ за понижаване на възпалението, равнене на тена на кожата и понижаване на появяването на бръчки.

Ползи от пептидите за кожата

Молекулата на колагена в действителност е прекомерно огромна, с цел да се всмуква през кожата, заради което толкоз доста хора избират да ядат богат на колаген костен бульон или да одобряват добавки с колаген. Но пептидите могат да се всмукват в кожата, като по този начин могат да бъдат употребявани от тялото. Затова включването на пептиди в рутината ви има доста изгоди за кожата.

Подобрена кожна преграда
Кожната преграда е защитната линия на тялото против бактерии, ултравиолетови лъчи, замърсяване и други отрови. Кожната преграда може да бъде повредена от прекалено ексфолиране, излагане на цигарен пушек и други замърсявания или даже неприятен сън. Пептидите оказват помощ за построяването на по-силна преграда.

▶    

 жена лице кожа iStock

Намалява фините линии и бръчките
С напредването на възрастта колагеновите и еластиновите нишки понижават, което отслабва кожата. В резултат на това кожата става по-малко стегната, което води до фини линии и бръчки. Пептидите оказват помощ за изглаждане на кожата, като усилват производството на колаген и усъвършенстват еластичността. Колагенът може да извърши кожата и устните.
 image2_16x9.png Меркурий влиза в Риби: защо да внимавате и кои 3 зодии ще преживеят сериозна смяна На фокус
Когато кожата е по-стегната и плътна, бръчките и фините линии ще бъдат по-малко забележими.

Някои пептиди даже имат лек резултат, сходен на ботокс, който ще отпусне мускулите и ще третира фините линии, прибавя доктор Мърфи-Роуз пред Health.

Как тъкмо работят пептидите върху кожата, кои са другите им изгоди, както и по какъв начин да изберете верния артикул и кои са техните дефекти, разберете в галерията:
 Всичко за пептидите: тайната за млада и красива кожа  Всичко за пептидите: тайната за млада и красива кожа  Всичко за пептидите: тайната за млада и красива кожа  Всичко за пептидите: тайната за млада и красива кожа
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook , последвайте ни в Instagram , намерете ни в TikTok .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР